Fietsverzekering

Heb ik een fietsverzekering nodig of niet?

Heb je net een nieuwe fiets gekocht? Wanneer je een auto koopt, sluit je eigenlijk altijd direct een verzekering af. Maar hoe zit dit nu met een nieuwe fiets? Het is natuurlijk helemaal je eigen keuze of je een fiets verzekerd of niet. Wanneer je in een grote stad woont waar regelmatig diefstal plaatsvindt, kan het een slimme keuze zijn. Toch vinden veel mensen het niet altijd nodig. In dit artikel lees je of je een fietsverzekering nodig hebt of niet.

Wat is een fietsverzekering?

Wanneer je een fietsverzekering afsluit, is je nieuwe fiets of e-bike verzekerd tegen diefstal. Je krijgt dus het aankoopbedrag terug wanneer je fiets gestolen wordt. Je kunt echter ook voor een aantal aanvullende verzekeringen kiezen, zoals voor schade, ongevallen en pechhulp. Deze drie verzekeringen worden vaak samen aangeboden in de volledig casco polis. 

Bij een fietsverzekering kun je in de meeste gevallen zelf kiezen of je bij diefstal je geld terug krijgt of een vergelijkbare fiets mag uitzoeken. 

Wanneer je fiets verzekeren?

Wanneer is het verstandig om je fiets te verzekeren? Als je overweegt om een verzekering af te sluiten voor je nieuwe fiets kun je jezelf twee vragen stellen:

  1. Hoe groot is het risico dat mijn fiets wordt gestolen?
  2. Kan ik zelf de schade opvangen wanneer mijn fiets wordt gestolen?

Stal jij je fiets vaak op openbare plekken in de stad? Dan is de kans dat je fiets wordt gestolen een stuk groter dan wanneer je deze enkel parkeert in een afgesloten of bewaakte ruimte. Ook als je de fiets thuis in een schuur kunt plaatsen, is het risico op diefstal een stuk kleiner. 

Daarnaast is de aanschafwaarde van de fiets van belang. Voor een tweedehands fiets van 100 euro is een verzekering niet nodig. Maar als je een elektrische fiets met een aanschafwaarde van 1000 euro hebt, is het een stuk lastiger om de schade zelf op te vangen bij diefstal.

Conclusie: heb ik een fietsverzekering nodig of niet?

Loop je een groot risico dat je fiets wordt gestolen? En heb je geen geld achter de hand om bij diefstal een nieuwe fiets te kopen? Dan is een fietsverzekering een goede keuze. Als je de fiets vaak in een bewaakte ruimte parkeert, is de kans klein dat er iets gebeurt met jouw fiets. Een fietsverzekering is dan ook niet altijd nodig.


Bron: https://zeker.com/

Kop 1